Årets Flipp & Flopp

Det är dags att sammanfatta året som gått, ett år som varit fullt av viktiga händelser och insatser. Både lyckade och… mindre lyckade. Dags att rösta fram årets flipp och flopp! Rösta på den insats du tycker förtjänar utmärkelsen genom att fylla i formuläret. Vinnarna presenteras i en livesändning på Instagram den 27 februari 17.00.

Det är en röst per person som gäller, därför ber vi dig att uppge din e-postadress. Så fuska inte, om du röstar flera gånger så kommer vi bara att räkna din första. 🙂

Årets FLIPP – de nominerade ääär….

Sofia Kamlunds motion om regnbågsflaggdag 
Som kommunpolitiker menar hon själv att hennes uppdrag är att vara en röst för de som sällan får höras. Hon stod bakom den motion som såg till att Helsingborgs kommunfullmäktige gjorde IDAHOT (internationella dagen mot homo-bi-och transfobi), den 17 maj, till officiell regnbågsflaggdag. Tack vare henne kommer nu regnbågsflaggan vaja utanför rådhuset minst en dag om året.

Emelie Östbrings ställningstagande mot rasism
Som ordförande för RFSL Helsingborg sade hon ifrån när kommunpolitiker från Sverigedemokraterna använde hbtq-personer som slagträn mot muslimer i debatten om en ny moské. Det får vara nog nu, skrev hon i en debattartikel i Helsingborgs Dagblad där hon visar vägen för hur en kan vara en god allierad. 

Anna Björklunds och Sissa Gustavssons grundande av Helsingborgs tjej- och transjour
Länge hade Helsingborg varit utan en jour som har de unga i fokus, men inte efter år 2020. Då startade Anna och Sissa Helsingborgs tjej- och transjour som ska främja unga kvinnors, ickebinäras och transpersoners psykiska hälsa. Någon att prata med om saker som är svåra, oavsett hur stort eller litet det kan vara. Ovärderligt för Helsingborgs unga.

Elina Pahnkes feministiska röst i Helsingborgs Dagblad
Om det finns någon som kan bidra med nya välbehövliga feministiska perspektiv på de mest vardagliga saker är det journalisten Elina Pahnke. På kultursidorna i Helsingborgs Dagblad skriver hon skarpa analyser som inte stryker någon medhårs.

Årets FLOPP – de nominerade ääär…

Maria Winbergs uppmaning till valbojkott
I samband med folkomröstningen om försäljningen av Öresundskraft sade Liberalernas kommunalråd Maria Winberg att ja-sidans bästa taktik var att inte rösta alls. Pinsamt att uppmana helsingborgarna att inte utnyttja sin demokratiska rättighet (och skyldighet), framför allt som företrädare för ett parti som en gång hade allmän rösträtt högt upp på dagordningen. 

Jan Björklunds förslag på ytterligare en manlig staty
I Helsingborg finns inte en enda namngiven staty av en kvinna. Det ville Socialdemokraternas kommunalråd Jan Björklund inte ändra på, utan han föreslog att det ska byggas ännu en minnesplats för en man. Precis vad staden behöver! Eller?

Samuel Liljas uttalande om sänkta bidrag 
Som förklaring till de sänkta bidragen till bland annat Helsingborgs Kvinnojour sa socialnämndens ordförande att föreningarna själva har ansvar för att anpassa sin verksamhet utifrån sin budget. Rimligt om en håller på med… frimärkssamlande kanske, men här handlar det om våldsutsatta kvinnor och barn.

Namnbytet på Dalhemsskolan
2020 bytte Dalhemsskolan namn till Anneroskolan eftersom skolpolitikerna ville få bort skolans dåliga rykte. Men är det verkligen så dåliga rykten motverkas? Det tyckte inte Helsingborgs Dagblads läsare, när de publicerade en artikel om beslutet fick de många kommentarer om att det bara handlade om yta och att det inte är på ett namnbyte som medlen bör satsas. Inte första gången Helsingborg anklagas för att sätta yta framför innehåll…