Kvinnokarta Helsingborg

Om projektet

När det pratas om Helsingborgs historia är det ofta rika och mäktiga män som står i fokus och alla de kvinnor som också levt och verkat i staden hamnar i skymundan. En stads historia är mer än mäktiga och rika män – alla vi som lever och bor i en stad är med och formar den.

Kvinnokarta Helsingborg är ett projekt som vi drev 2016-2019 med syftet att synliggöra historiska helsingborgskvinnor som levt och verkat i staden. Projektet startades av en handfull eldsjälar som tillsammans byggt ett projekt större än vad de i början trodde var möjligt. Vi har satt kvinnorna på kartan!

För frågor, kontakta: kvinnokarta@femhbg.se 


Våra kartor

Här nedanför hittar du de tre kartor vi skapat i projektet. Ta en promenad i historiska kvinnors fotspår, håll en guidning för dina vänner eller använd det i din yrkesroll. Allt material är fritt att använda, men berätta gärna var du lånat det ifrån. Klicka på de kursiverade kategorierna nedan för att öppna respektive pdf-fil.

10 historiska helsingborgskvinnor
Här får du möta 10 historiska kvinnor som levt och verkar i Helsingborg. Kanske känner du igen några namn, men vem var de egentligen? 
Karta
Guidematerial (svenska)
Guidematerial (english)

Yrkesverksamma helsingborgskvinnor i historien
Här får du möta 10 historiska kvinnor från staden med fokus på vad de arbetat med en frisör, en gynekolog och två lärarinnor, bland annat.
Karta
Guidematerial

Kvinnorna på S:ta Maria
Här får du möta ett antal av de kvinnor som var inlagda på mentalsjukhuset S:ta Maria under 1930-1940. Namnen är fiktiva men berättelserna hämtade ur patientjournaler.
Karta
Guidematerial


Guide Helsingborg

Våra tre kartor finns även tillgängliga i appen Guide Helsingborg, där du kan lyssna på våra guider som läst in materialet. Precis som på en stadsvandring. Mer information om appen finns här.


Kvinnokarta Landskrona

Under 2018 skapades en kvinnokarta för Landskrona, du hittar den här: Kvinnokarta Landskrona