Om oss

FemHbg grundades av två personer som fick nog av tystnad. Helsingborg är en av Sveriges större kommuner men ett av Sveriges mindre feministiska fästen. Jämställdhetsfrågor drevs sällan på större plattformar av vare sig kommunen eller medborgare, genusanalyser var märkbart osynligt i delar av kommunens arbete och ifall feminister i Helsingborg ville vara en del av nationella rörelser var de tvungna att åka till andra städer. Det var helt enkelt väldigt tyst. Josefine och Camilla bestämde sig för att de hade fått nog – de vill få hit kampen och medvetenheten hit och skapade därmed FemHbg. Styrelsen tillsattes i november 2017 och föreningen var officiellt grundad.

 

Direkt kom första bollen – #metoo. Manifestationer anordnas över hela Sverige och för en gångs skull var Helsingborg värd för en feministisk manifestation. På dagen dök det upp både svensk och dansk media, museum och organisationer, men allra viktigast var att kring 500 personer som valde att gå i tåget. Tack vare dem blev manifestationen i Helsingborg den andra största i hela Sverige.

FemHbg är en feministisk organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden. Våra mål är att:

  • vara en mötesplats för feminister i Helsingborg
  • stötta unga tjejer, transpersoner och icke-binära
  • folkbilda och skapa opinion kring feministiska frågor
  • verka samordnande för organisationer och aktörer som arbetar med liknande frågor.  

 

Vi vill vara aktören feminister går till när de vill förverkliga, eller bara bolla, sina idéer. Vi vill vara mötesplatsen feminister går till när de vill hänga med andra feminister, hitta på saker eller prata av sig. Vi vill vara megafonen som krävs för att alla kvinnor, transpersoner och icke-binära ska få en röst som hörs och räknas. Vill vara spindelnätet för alla andra aktörer i Helsingborg som jobbar med jämställdhetsfrågor men som ännu inte kommit i kontakt med varandra.